Günümüzün en popüler zemin kaplama malzemelerinden biri olan halının çok çeşitli özellikleri olan bir ürün olması nedeniyle tüketicilerin seçim aşamasında dikkat etmesi gereken bir takım konular vardır. Bu konuları bilmek ve bu bilgileri seçim esnasında kullanmak, çok daha doğru tercihlerde bulunmanıza yardımcı olacaktır.

Maliyet

Halı seçiminde anahtar öğelerden biri de ekonomik olanaklardır. Tüketicinin isteklerine ve bu konu için ayırmış olduğu bütçesine göre birçok seçenek ve fiyat aralığı bulunmaktadır. Önemli olan halıyı ne kadar süre kullanmak istediğinizdir.

Kaliteli bir halı aldığınızda, ödediğiniz fiyat ne kadar yüksek olursa olsun karşılığını uzun yıllar boyunca alabilirsiniz. Bu nedenle özellikle yoğun trafiğe maruz kalan bölgeler için alabileceğiniz en iyi halıyı almanız uzun vadede kâra geçmenizi sağlayacaktır.

Halının fiyatını belirleyen öğelerin en başında kullanılan ipliğin özellikleri gelir. Üretim ve tasarım özellikleri de halının fiyatında etkisi olan konulardır.

Kullanım Alanı

Kendinize uygun bir halı almadan önce sormanız gereken bir takım anahtar sorular vardır. Bunların başında halının hangi odada kullanılmak üzere alındığı gelmektedir.

Salon, koridor ve antre gibi yoğun trafik bulunan alanlarda, ekonomik gücün yettiği oranda en dayanıklı halıyı almak önemlidir.

Genç odalarında, oturma odalarında, mutfakta, bebek odalarında, ve alerjisi olan kişilerin odalarında ise leke tutmayan ve havları uçuşmayan halılar tercih edilmelidir.

Halınızın daha uzun süre güzelliğini ve dayanıklılığını koruması için aşağıdaki önerilere uyulması çok önemli ve gereklidir.

1 – Ağır eşyaların altında kalan hav ipliklerinin ezilmesi durumunda bu bölgedeki
hav iplikleri tercihen önce fırçalanmalı daha sonra da dövme işlemi yapan elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir.

2 – Halı üzerinde biriken tozların hav iplikleri arasına ve tabana yerleşmesine engel olmak için elektrik süpürgesi ile belli aralıklarda süpürülerek bakım yapılmalıdır.

3 – Süpürme işlemi elektrik süpürgesi ile halının hav ipliklerinin süpürme yönünde ve yavaş hareketlerle yapılmalıdır. Halı temizlik esnasında dövme ve çırpma gibi sert darbelere maruz kalmamalıdır.

4 – Halı temizlenirken fazla su ve şampuan kullanımından kaçınılmalıdır.

5 – Halı kesinlikle yıkanmamalıdır,şampuan ile temizlendikten sonra su ile silinmeli ve acilen kurutulmalıdır.

6 – Halı üzerine dökülen leke yapıcı bir madde anında ve doğru müdahale edilmesi durumunda giderilebilir.

7 – Oluşan leke öncelikle elektrik süpürgesinin yüksek kademesinde emilmeli ve daha sonra az miktarda su ve halı şampuanı ile süpürme yönünde yapılacak hareketlerle temizlenmeli,temizleme işleminden sonra kalan nem elektrik süpürgesi ile veya nem emici bir bez yada benzer bir malzeme ile( kağıt mendil vb.) tamponlanarak alınmalıdır.

8 – Leke çıkarma işlemi,leke çıkarmada kullanılacak kimyevi bir madde ile öncelikle halının görünmeyen bir yerinde denenmelidir.

9 – Temizleme işleminin yapıldığı bölgede bulunan hav iplikleri,dik duracak şekilde fırça ile taranmalıdır.

10 – Halı, soba ve benzeri ısı cihazlarından uzak tutulmalıdır.

11 – Direkt olarak gelen güneş ışığı halıya zarar vereceğinden halı böyle bir ortamda uzun süre bırakılmamalıdır.

12 – Taşıma esnasında halının ıslanmasına,sert,sivri ve kesici cisimlerin halıya zarar vermesine imkan verilmemelidir.

Kapladığı alanın genişliği düşünüldüğünde, halı yaşam alanları dahilindeki dekorasyon öğelerinin temelini oluşturmaktadır.

Halıdaki renk tercihiniz oldukça kişisel bir seçimdir. Neredeyse her renk, desen ve ebatta mevcut olan, birbirinden farklı mekanlara değişik seçenekler sunan halı tasarımları arasından dilediğiniz atmosferi yakalamak için kendinize en uygun olanı seçmek mümkündür.

Halı satın alırken özellikle önerilen; oda içinde bulunan mobilya ve perdelerin rengini de göz önünde bulundurarak bir seçim yapılmasıdır. Ayrıca odanın büyüklüğü, güneş alıp almaması gibi özelliklerde halı rengi seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır.

Güneş ışığı almayan odalarda sıcak tonlar kullanılarak sıcak bir atmosfer yaratılırken, yeşil ve mavi tonlar da yatıştırıcı bir etki yaratırlar. Açık renkler odayı daha geniş gösterirken, koyu tonlar samimi bir atmosfer sağlar. Yoğun trafiğe maruz kalan giriş bölgelerinde ise koyu tonlar seçilerek halının leke ve kirleri saklaması sağlanabilir.

Renk seçimi, odalarda farklı etkiler yaratmak için yapılır. Bu etkiler ferahlık, sıcaklık ve soğukluktur. Ayrıca halıda seçilen renk, zemini ne kadar vurgulamak istediğinizle de alakalıdır. Evinizin zeminini dekorasyon içinde ön plana çıkarmak istemiyorsanız, halınızı nötr renkli ve desensiz seçebilirsiniz. Bu sayede evinizin mobilyalarını ön plana almış olursunuz. Eğer mobilyalarınızın yeterince göz alıcı olmadığını ve dikkati zemine çekmek gerektiğini düşünüyorsanız; halınız açık renkli ve desenli olmalıdır.

Sıcak ve Soğuk Renklerin Tercihi
Odalarda istenen ortamın sağlanmasında kuşkusuz renklerin etkisi büyüktür.

Odayı daha sıcak yapmak için sarı, portakal rengi veya kırmızı gibi renkler seçilmelidir. Odayı daha soğuk yapmak için ise mavi veya yeşil gibi renkler tercih edilebilir.
Odadaki mobilyalar da halının renginin seçiminde önemlidir. Ahşap tonları bazı renklerle asla uyum sağlamaz, ama uyum sağladığı renkler de vardır. Bundan dolayı halı almaya giderken halıların renklerini mutlaka mobilyanızın rengiyle mukayese edin.

Açık ve Koyu Tonların Tercihi
Açık renkler ferahlatıcı etki verirler. Bej, Krem gibi açık renklerin kullanımı odayı olduğundan çok daha büyük ve ferah gösterecektir.
Koyu renklerin etkisi ise rahatlatıcı ve sıcaktır. Açık renklerin ışığı yansıtma özelliği odaları daha aydınlık yaparken koyu renklerin ışığı emme özelliği odaya daha karanlık bir görünüm verecektir. Büyük bir halı evde her zaman daha koyu görünür…
Zemin büyük bir alandır. Büyük bir zemini kaplayan halı, rengi yoğunlaştırır. Bu nedenle aynı halının küçük örneği ile büyük hali arasında koyuluk farkı mutlaka olur.

1- Halınızı daha uzun süre kullanmanız için, kullanım talimatına uygun ve özenli kullanmanız gerekmektedir

2- Halıların temizlenmesi şarttır. Temizlenmediği takdirde tozlar kullanıma bağlı olarak halının içine yerleşir.

3- Halı temizlik esnasında dövme ve çırpma gibi sert darbelere maruz bırakılmamalıdır. Halı temizliğinde süpürme işlemi; elektrikli süpürge ile halının hav ipliğinin süpürme yönünde yavaş hareketlerle yapılmalıdır.

4- Halı kesinlikle yıkanmamalıdır. Kullanım talimatına uygun olarak halı şampuanı köpüğü ile silinmelidir. Halı temizlendikten sonra uzun süre ıslak bırakılmamalı, kısa sürede kurutulmalıdır. Kurutma işlemi uzun süre güneş ışığı altında bırakılmadan yapılmalıdır. Direkt olarak halıya gelen güneş ışığı halıda deformasyon yapacaktır.

5- Halı şampuanı dışında kullanılacak maddelerden dolayı halınızda renk atması, renk farklılığı vb… gibi durumlar olabilir. Halı; deterjan, sert yüzey temizleyicileri, çamaşır suyu, tuz ruhu vs. gibi maddelerden uzak tutulmalıdır Unutulmamalıdır ki hiçbir leke çıkarıcı madde halınıza zarar vermeden bütün lekeleri asla çıkaramaz.

6- Açık zeminli halılar daha kolay leke ve kir gösterir aynı zamanda daha da zor temizlenir. Halı seçimi konusunda bu durumlar göz önüne alınmalıdır. Aksi takdir de kullanımda sıkıntılar yaşanabilir.

7- Halının veya serildiği zeminin nemli ya da ıslak bırakılması durumunda halıda küflenmeden kaynaklanan deformasyonlar olabilmektedir.

8- Halı üzerine konan ağır cisimler uzun süre aynı bölgede bulundurulmamalıdır.

9- Halı ürün cinsi ne olursa olsun; halınızı soba ve benzeri ısı cihazlarında uzak tutulması ile birlikte; sıcaklığı 50 ̊C ve üzerindeki maddelerden herhangi biri ile temas ettirmeyiniz.

10- Halının üzerine dökülen tüm sıvılar hemen emici bir bez, kâğıt havlu veya vakumlu bir süpürge ile halıdan sürtme işlemi yapılmadan emdirilmelidir. Dökülen maddenin cinsine göre leke çıkarma yöntemleri uygulanmalıdır. Unutulmamalı ki halınıza dökülen su dahi temizlenip kurutulmadığı takdir de leke yapacaktır.

11- Halılarımızda leke tutmama gibi bir özellik yoktur. Kullanım hatasına bağlı olarak oluşan lekeler için profesyonel halı temizleyicilerinden kullanım talimatlarına uygun olarak hizmet isteyebilirsiniz.

12- Halı kullanılmadığı durumlarda rulo halinde rutubetsiz olan bir yerde üzerine bir şey konulmadan muhafaza edilmelidir. Katlı biçimde saklanmamalıdır, muhafaza edilecek halıların arasına naftalin konulması gerekmemektedir.

13- Sıklığı fazla olan halıların yüzeyini sivri ve keskin uçlu cisimlerle çizmeyiniz, aksi takdirde düz duran halı havları, halının sıklığından dolayı tekrar düzelmeyecektir. Bu da halı havları üzerinde deformasyona yol açacaktır.

14- Uzun tüylü halılarımızın,  uzun süre yoğun kullanım trafiğinin olduğu bölgelerde kullanılmasına bağlı olarak zaman içinde iplik uçlarında yatma ve açılmalar görülebilir.

15- Ağırlık altında kalan halıların ağırlık kaldırılmadan çekilmesi durumunda overlok ve sırt örgüsünde yırtılmalar ve sökülmeler görülebilir.

16- Taşıma sırasında sert ve sivri cisimlerin halılara temasından kaçınılmalıdır.

17- Halı yüzeyinde; kullanım yoğunluğu çok olan bölgeler ile kullanım yoğunluğu az olan bölgeler arasında farklılıklar olabilecektir. Bunu önlemek için belirli aralıklarla halıların yeri ve yönü değiştirilmelidir. Bunu yaparak üretimden kaynaklanmayan gölgelenmelerin önüne geçilmiş olur.

18- Kesik elyafla üretilmiş ( yünlü ve akrilik ) halılarda bir miktar hav tüyü çıkması kaçınılmazdır. Düzenli olarak güçlü elektrik süpürgesi ile süpürüldüğü takdirde çok kısa sürede bu tüylenme yok denecek kadar azalacaktır.

19- Kesik uçlu halılarda ayak izleri görülebilmektedir. Bu durum, halıda kullanılan ipliğin parlaklığıyla doğru orantılıdır. Bu tip halıları alırken trafiği yoğun bölgelerde kullanılmamasına dikkat edilmelidir.

20- Daha önce alınmış bir halı ile sonradan alınmış aynı halı arasında fark olması kaçınılmazdır. İkinci halıyı alırken bu durumun göz önüne alınması gerekmektedir.

21- Aynı iki halıda, iplik lot farkından dolayı renk farklılıkları olması mümkündür.

22- Polypropilen (P.P) ve Polyester ( PES.) iplikli halılarda kullanılan elyafın özelliğinden dolayı kolay ve kısa sürede keçeleşme, deforme vb. gibi olumsuz durumlar gerçekleşebilir. Bu halıları alırken kullanım yoğunluğu az olan noktaların seçilmesi önemli bir husustur.

23- Halı sırtında etiketi olmayan, sökülmüş veya yırtılmış olan ürünler iade alınmamaktadır.

24- Viskon, Pamuk ve Rayon iplik kullanılarak üretilen halılarda, halı yapımında kullanılan elyaf suya karşı hassas olduğundan dolayı direkt su ile temasından kaçınılmalıdır. Bu tür ürünlerin temizliği nemli bez ile yapılmalıdır.

Tüketicinin Korunması Hakkında
Satış Sonrası Yönetmeliği
Tüketici Hakem Heyeti Yönetmeliği

1972 yılından beri Gaziantep sanayisinde aktif rol alan ve farklı alanlarda faaliyet gösteren Eruslu Grup, tekstil sektöründe de mevcut ve yeni yatırımları ile hızla büyümeye devam etmektedir. 2003 yılında başladığımız polipropilen makine halısı üretimimiz Shimall Halı markası altında sizlerin beğenisine sunmuş olduğumuz farklı ve yeni kalitelerimiz ile artmaya devam ediyor.

İLETİŞİM

  • 0342 337 96 93

  • info@shimallcarpet.com
  • 2. Organize Sanayi Bölgesi Celal Doğan Bulvarı No:39 Başpınar Gaziantep / TÜRKİYE